Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Žampovci sa na novú sezónu pripravovali v elitnej spoločnosti, Adam po zranení kolena

TASR
Slovenskí lyžiarski bratia Adam, Teo a Andreas Žampovci.
Slovenskí lyžiarski bratia Adam, Teo a Andreas Žampovci. TASR / Dano Veselský
Adam (34), Andreas (31) a Teo (22) Žampovci sú pred novou sezónou výborne naladení. Slovenskí lyžiari sa tradične počas uplynulých dní pripravovali na Novom Zélande, kde im spoločnosť robili aj Nór Lucas Braathen (24) a Rakúšan Marcel Hirscher (35). Od konca tohto týždňa budú trénovať na ľadovci v Söldene, kde ich 27. októbra čakajú prvé preteky Svetového pohára v obrovskom slalome.

Žampovci sa na Novom Zélande pripravujú každoročne, tentokrát im však situáciu komplikovalo nestabilné počasie. "Najprv bola kondičná príprava doma vo Vysokých Tatrách a potom sme sa presunuli na Nový Zéland, kde som išiel prvé jazdy na lyžiach. Začali sme úplne ľahko, jemne do krátkych brán a potom boli v pláne preteky. Ale tie sa zrušili. Na jednej strane ma to veľmi mrzí, pretože ja som bol nasadený v prvej sedmičke, v daný deň by som mal číslo 2, žiaľ prišla taká hmla a silný vietor, že sa preteky zrušili," povedal Adam Žampa.

Najstarší z bratskej dvojice si zranil v minulej sezóne koleno. K úrazu prišiel v januári na podujatí SP v Jasnej, kde si zdravotné komplikácie privodila aj Petra Vlhová. Žampa bol na pretekoch ako predjazdec. "Spočiatku to jemne pichalo a potom sa to ustabilizovalo. Koleno si potrebovalo zvyknúť, prvý týždeň bol pre mňa fakt náročný. Aj som chodil veľa na fyzio, cvičil, ale lyžovanie je špecifický pohyb. Potom to prestalo bolieť, za čo som veľmi vďačný aj fyzioterapeutom. Snažili sme sa hľadať čo najlepšie tréningové podmienky a začal som si na tréningu veriť. Konečne som koncom kempu už do toho išiel úplne naplno," dodal.

Adam Žampa sa vracia po zranení kolena.
Adam Žampa sa vracia po zranení kolena.TASR / Dano Veselský

V novej sezóne majú lyžiari dva vrcholy. Prvým je marcové finále Svetového pohára v americkom Sun Valley a v polovici februára MS v rakúskom Saalbachu. Slovenskí reprezentanti chcú štartovať na všetkých obrákoch v ročníku. "Pre mňa je to obrovská výzva, mám vyššie štartové číslo, ale je to motivácia dostať sa pred pretekárov, ktorí budú predomnou. Dám do všetko a verím, že sa ešte prebojujem po zranení medzi najlepších. Ale musím mať dôveru najmä v hlave. Koleno drží, ale občas zabolí," povedal Adam Žampa.

Jeho brat Andreas má pred novou sezónou rovnako smelé ambície a to najmä preto, že sa cíti byť vyzretejší. "Na zjazdovke to najviac cítim. Keď tam prídem a náhodou je viac snehu a nie je to úplne dokonalé, nie som hneď nervózny. Teraz to už akceptujem a snažím sa urobiť maximum. Zmenil som prístup a je lepšie zameriavať sa na to, čo viem zmeniť."

Tradičný štart sezóny na ľadovci Rettenbach bude náročný, aj preto sa Žampovci už v stredu vybrali do dejiska. "Budeme trénovať tri dni na pretekovej piste, potom sa presúvame na druhý ľadovec do Talianska, kde je takisto poliata zjazdovka. Je strmá, ale kratšia. Potom sa vrátime späť na preteky do Söldenu a po nich máme asi dva týždne pauzu. Ja určite pôjdem aj na severoamerický pohár, čo bude alternatíva zrušených pretekov na Novom Zélande. Budem tam rozhodne chcieť zlepšiť body a od toho sa vlastne potom odrazím ďalej," povedal Andreas Žampa.

Bratia Žampovci.
Bratia Žampovci.TASR - Dano Veselský

V príprave na sezónu doplnil skúsených bratov aj najmladší Teo: "Som rád, že sme boli všetci traja. Škoda, že zrušili preteky na Novom Zélande, bola to šanca získať body do renkingu. Ale tréning bol dobrý, boli sme konkurencieschopní, jazdilo sa nám veľmi dobre. Verím, že to pôjde aj počas zimy a že budeme robiť skvelé výsledky."

Žampovci sa na nový ročník pripravovali s novými lyžami, Andreas je s nimi veľmi spokojný. "Vždy sa vyrábajú nové lyže na sezónu, každé 3-4 mesiace sa robia nejaké modifikácie, potom sa to rozdistribuuje, skúša a čaká sa na to, čo my povieme ostatným. Aj preto spolupracujeme s firmou Salomon. Mne nový model sadol. Som s ním veľmi spokojný," uzavrel.