Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Žiadne nové súťaže a nižší počet účastníkov. Piqué navrhuje, ako oklieštiť nabitý kalendár

Piqué sa pripojil ku kritike FIFA.
Piqué sa pripojil ku kritike FIFA. Profimedia / Alejandro Garcia / EPA
Bývalý obranca Barcelony a Španielska Gerard Piqué (37) v stredu vyhlásil, že riadiace orgány futbalu by nemali zavádzať nové súťaže a najvyššie ligy by mali znížiť počet tímov, aby odbremenili hráčov.

Piqué sa vyjadril v tom istom týždni, keď hráčska únia FIFPRO, Asociácia európskych líg a španielska La Liga podali spoločnú sťažnosť na antimonopolné orgány Európskej únie v súvislosti s rozpisom medzinárodných zápasov FIFA.

FIFA zaviedla nový formát Majstrovstiev sveta klubov, na ktorých sa od budúceho roka predstaví 32 tímov. Od roku 2026 rozšírila svetový šampionát na 48 účastníkov. UEFA tiež od tejto sezóny zvýšila počet zápasových dní v Lige majstrov a v roku 2018 zaviedla Ligu národov.

Podľa bývalého úspešného stopéra je povinnosťou všetkých futbalových organizácií nájsť riešenie. "Duelov je príliš veľa a teraz vidíme, prečo hráči hovoria: Počúvajte, sme zranení. Zápasy sú každé tri dni, v lete nemáme čas na odpočinok," povedal 37-ročný niekdajší futbalista pre The Summit, ktorý je súčasťou Leaders Week London.

V počte zranení vedie Bundesliga, problémy s kolenom na novom maxime

"Navrhol by som znížiť počet stretnutí," dodal na otázku, čo by urobil, keby bol na čele svetového futbalu. "Choďte za ligami a povedzte, prečo namiesto 20 tímov nesúťaží len 16... A zároveň by som išiel do UEFA a opýtal sa, prečo vytvorili Ligu národov, čo je nová súťaž, ktorá sa ťažko sleduje. Pôjdem do FIFA a poviem, aby neorganizovali Majstrovstvá sveta klubov, ktoré vytvorili."

"Chápem, že chcú generovať väčšie príjmy, ale v záujme futbalu by bolo oveľa lepšie mať menej zápasov, viac prémiových a exkluzívnejších zážitkov. Bolo by to oveľa jednoduchšie sledovať aj z hľadiska divákov a pre hráčov by šlo bolo menej konfrontácií.“

Pique, ktorý odišiel do dôchodku v roku 2022, získal v Barcelone deväť titulov v La Lige a tri trofeje v Lige majstrov. Teraz je majiteľom futbalovo-herno-zábavného podniku.