Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Žijem ako v sne a nechcem sa zobudiť, neskrýva Henry eufóriu po postupe do boja o zlato

Henry sa môže tešiť na olympijské finále.
Henry sa môže tešiť na olympijské finále.AFP
Thierry Henry (46) počas svojej žiarivej hráčskej kariéry vyhral takmer všetko, čo sa dalo. Teraz si žije svoj trénerský sen po tom, ako doviedol hostiteľské Francúzsko do finále olympijského futbalového turnaja mužov.

Francúzi chcú po 40 rokoch od svojho triumfu na olympiáde v Los Angeles druhýkrát získať zlato. V pondelok sa tesne vyhli šokujúcej prehre s Egyptom a postúpili do boja o najcennejší kov. Vo finále ich v piatok 9. augusta čaká bitka so Španielmi.

Olympijský výber pod vedením kouča Henryho prehrával v semifinále 0:1, napokon však triumfoval. Vyrovnanie a predĺženie vynútil v 83. minúte Mateta, ktorý si na svoje konto pripísal aj rozhodujúci zásah. Na listine strelcov ho doplnil Olise a spečatil postup.

Francúzsko - Egypt 3:1 pp

"Teším sa hlavne za tím Francúzska, pretože keď vidíte, ako všetci všade zbierajú medaily, hovoríte si, že ich nemôžete sklamať. Nechcete byť mužstvom, ktoré nezíska medailu, takže aspoň to sa podarilo a teraz uvidíme, aký odtieň bude mať. Úprimne povedané - žijem ako v sne a nechcem sa zobudiť," priznal lodivod a bývalý kanonier.

Henry, ktorý ako hráč vyhral s národným kádrom majstrovstvá sveta i Európy, bol pred necelým rokom vymenovaný za kormidelníka výberu Francúzska do 21 rokov aj olympijského tímu. Druhú menovanú partiu teraz povedie v olympijskom finále v Parku princov, teda na mieste, kde Francúzi zdolali Španielov v súboji o titul majstrov Európy v roku 1984 - všetko len niekoľko týždňov pred ich doteraz jediným olympijským víťazstvom.

"Vieme, aké ťažké to proti nim bude. Často sú vo finále rôznych súťaží, a to tak v mužskom, ako aj v ženskom futbale," povedal Henry na adresu protivníka, ktorý v semifinále zdolal Maroko 2:1.

Lídrom výberu je skúsený útočník Lacazette, hviezdou vyraďovacích bojov je však Mateta. V minulej sezóne mal v Premier League za Crystal Palace na konte 16 presných zásahov, z toho 14 z posledných 16 zápasov. Teraz je so štyrmi trefami najlepším strelcom Francúzska na olympiáde, zaknihoval aj víťaznú ranu vo štvrťfinále s Argentínou.

"Je to sen byť vo finále, už sa neviem dočkať. O olympijských hrách hovoríme už rok a pol, konečne môžeme ísť do Paríža," povedal strelec, ktorý pochádza práve z predmestia francúzskej metropoly.