Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zlatá lopta spozná víťaza v októbri. Vplyv budú mať aj výsledky z ME a Copa América

Zlatá lopta je najvyšším ocenením individuálnej kvality futbalistu.
Zlatá lopta je najvyšším ocenením individuálnej kvality futbalistu.AFP
Výsledky ankety Zlatá loptu pre najlepšieho futbalistu sezóny slávnostne vyhlásia na galavečere 28. októbra v Paríži. Minulý rok získal prestížne ocenenie ôsmykrát v kariére Argentínčan Lionel Messi (36), čím vylepšil vlastný rekord. Partnerom francúzskeho magazínu France Football pri organizácii ankety je UEFA.

Nominácie budú zverejnené 4. septembra, pričom hlasujúci budú môcť zohľadniť výsledky z majstrovstiev Európy a Copa América i zo ženského olympijského turnaja v Paríži. Medzi favoritov v mužskej kategórii patrí trojica Vinícius Júnior, Jude Bellingham a Toni Kroos z Realu Madridu.

Spomínané trio pomohlo tímu Los Blancos k zisku rekordného 15. titulu v Lige majstrov a triumfu v La Lige. Nemec Kroos ukončí kariéru po tohtoročným domácich ME a doposiaľ sa nikdy neumiestnil ani v prvej trojke hlasovania o Zlatú loptu.

Od hlasujúcich sa očakáva, že budú brať do úvahy individuálne výkony hráčov, potom výsledky ich tímu a tiež fair-play. Magazín France Football prvýkrát predstavil Zlatú loptu pre mužov v roku 1956 a v roku 2018 pridal aj ženskú cenu. UEFA sa stala partnerom magazínu, pomáha pri marketingu podujatia a organizácii ceremoniálu v Paríži.

Triumf z minulého roka obhajuje Messi a medzi ženami Španielka Aitana Bonmatíová z FC Barcelona. Medzi nové ocenenia v sezóne 2023/24 budú patriť kategórie pre najlepšieho trénera mužov a žien.