Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zvrat v prípade Sinner. Svetová antidopingová agentúra žiada dištanc tenisovej jednotky

Sinner by mohol byť bez tenisu až dva roky.
Sinner by mohol byť bez tenisu až dva roky. Profimedia / ČTK / imago sportfotodienst / IMAGO
Svetová antidopingová agentúra (WADA) nesúhlasí s tým, že tenisová jednotka Jannik Sinner (23) nedostala zákaz činnosti za dopingový nález na marcovom turnaji v Indian Wells. S prípadom sa vo štvrtok obrátila na Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne, pričom požaduje pre talianskeho hráča suspendáciu na jeden až dva roky. Oznámila to na svojej webovej stránke.

Sinner mal počas marcového turnaja Masters v Indian Wells pozitívny test na anabolický steroid klostebol. Dvadsaťtriročný Talian vysvetlil, že zakázanú látku mu fyzioterapeut aplikoval v spreji do malej ranky na ruke a počas masáží ju preniesol do tela.

Na rozdiel od iných prípadov Sinner nemal ani predbežne zastavenú činnosť a prípad vyšiel najavo až koncom augusta. Medzinárodná agentúra pre tenisovú integritu (ITIA) mu na základe rozhodnutia svojho nezávislého tribunálu iba odobrala body a prémie, ktoré získal v Indian Wells za účasť v semifinále. Sinner tak mohol štartovať na nedávnom US Open, kde získal svoj druhý grandslamový titul. Prvýkrát sa radoval v januári na Australian Open.

Talian predložil v Indian Wells dve vzorky, ktoré obsahovali nízke hladiny metabolitu klostebolu. Po pozitívnom teste mal byť automaticky suspendovaný, proti čomu sa zakaždým úspešne odvolal. Nezávislý tribunál ITIA konštatoval, že hráč na porušení antidopingovách pravidiel nenesie vinu a ani sa nedopustil nedbanlivosti. Preto mu pozastavenie činnosti neuložil.

WADA sa s týmto rozhodnutím nestotožnila a tvrdí, že je v rozpore s pravidlami. Chce pre Sinnera zákaz činnosti na jeden až dva roky, ale nežiada ďalšie anulovanie jeho výsledkov, takže jeho titul z US Open, ako aj víťazstvá v Miami, Halle a Cincinnati zostanú zachované. "Keďže záležitosť teraz posudzuje CAS, WADA sa v tejto chvíli nebude ďalej vyjadrovať," uviedla agentúra.

Prístup ITIA k Sinnerovmu prípadu už predtým kritizovali niektorí tenisti, pričom poukazovali na dvojaký meter.