Týždeň v NHL: Komentátor Bostonu pod paľbou pruhovanej kritiky a končiaci Slováci

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Týždeň v NHL: Komentátor Bostonu pod paľbou pruhovanej kritiky a končiaci Slováci

Na Edwardsovu hlavu sa zniesla vlna kritiky.
Na Edwardsovu hlavu sa zniesla vlna kritiky.Profimedia
Hokejová NHL má za sebou ďalší kompletný týždeň, druhý po štarte vyraďovacích bojov. Kto počas neho nazbieral najviac bodov, ktorý brankár zažiaril, čo sa objavilo na sociálnych sieťach a aká udalosť zaujala experta Flashscore Správ a dlhoročného hráča zámorskej súťaže Ladislava Šmída (38)? To všetko v našej pravidelnej pondelkovej rubrike Týždeň v NHL.

Najproduktívnejší hráč

Séria medzi Dallasom a poslednými šampiónmi z Vegas dospela až do siedmeho zápasu, k postupu tímu z Texasu výrazne prispel 20-ročný útočník Wyatt Johnston. V štyroch stretoch si pripísal rovnaký počet bodov (2+2). Navyše strieľal, ako sa len dalo. Zaznamenal hneď 15 streleckých pokusov.

Brankár týždňa

Keď sa Vancouveru zranil dôležitý Thatcher Demko, v šatni nebolo veselo. Casey DeSmith ho však veľmi dôstojne zastúpil. Po treťom súboji série však už ani tento náhradník nebol k dispozícii a do bránkoviska musel ísť Arturs Silovs - Lotyš, ktorý mal na konte len deväť zápasov v základnej časti.

Svoju úlohu zvládol veľmi dobre. Najprv sa podpísal pod víťazstvo 4:3 po predĺžení, potom Canucks prehrali 1:2. Silovs však zažiaril v šiestom dueli, vychytal nulu a postup. Bolo to len siedmykrát v histórii NHL, keď sériu vyhral klub, ktorý od začiatku nasadil do hry troch rôznych brankárov. Lotyš je zároveň najmladším v histórii klubu, ktorý udržal nulu vo vyraďovacej časti.

Slovák týždňa

Výnimočne vyberáme dvoch posledných mohykánov spod Tatier vo vyraďovacej časti. Ako Martin Fehérváry, tak aj Erik Černák sa so sezónou rozlúčil po prvom kole. Washington prehral jednoznačne 0:4 na zápasy s Rangers. Fehérváry sa v štyroch stretoch blysol tromi bodmi za dva zásahy a jednu asistenciu. Spolu so spoluhráčom Wilsonom ovládli klubovú play-off štatistiku. Na ľade sa zdržiaval v priemere 21:45. Ročník si predĺži v Česku na blížiacom sa šampionáte. 

Jeho krajan v drese Lightning, ako sa po vypadnutí ukázalo, dohrával sériu s Floridou od druhého zápasu so zraneným ramenom. Aj z toho dôvodu nenapodobní Fehérváryho a Slovensku na MS nepomôže. V každom prípade, s tímom síce prehrali 1:4 na zápasy, ale vybojovali jednu výhru. Dvadsaťšesťročný bek zaznamenal v piatich stretnutiach jednu asistenciu. Na ľade strávil v priemere 20:39 minúty.

Highlight týždňa

V Bostone ho milujú, ale inde vie komentátor Jack Edwards poriadne piť krv. Z jeho práce je často jasné, komu fandí a občas sa skúsený harcovník nebojí prekročiť hranicu. Keď Bruins chceli po tretine v zápase proti Torontu od rozhodcu Steva Kozariho vysvetlenie, Edwards ho za jeho skorý odchod do šatne nazval zbabelcom. A vyslúžilým rozhodcom sa to vôbec nepáčilo.

"Pamätám si, že som sa s Jackom Edwardsom stretol na tribúne ešte predtým, ako sa stal komentátorom. Sedel vedľa mňa v starej Boston Garden a nadával rozhodcovi, akoby o jeho práci vedel veľa. Nevedel. A stále to nevie," napísal bývalý arbiter Paul Stewart na sociálnej sieti X. Nebol sám.

"Nazývať Steva Kozariho zbabelcom je nechutné. Už len preto, že pred tromi týždňami ho po zrážke s hráčom odnášali z ľadu na nosidlách. Pred rokom sa podobne zrazil s Patom Maroonom. To je smutné, Jack," zdôraznil ďalší kedysi rešpektovaný muž v pruhovanom Tim Peel.

Štatistika týždňa

Nie sú to len hráči, ktorí musia na seba strhnúť všetku pozornosť. Lou Lamoriello sa v lige pohybuje už dlhé roky, generálneho manažéra robil prvýkrát v New Jersey Devils už v roku 1988. V súčasnosti vedie New York Islanders a hoci sa ich cesta v play-off skončila predčasne, 81-ročnému stratégovi sa podaril jeden míľnik. Žiadny generálny manažér v lige neviedol tím do toľkých vyraďovacích súbojov ako on.

Zo sociálnych sietí

Poznáte ešte tohto šedivého muža? Každý fanúšik Vancouveru by určite mal. Je to Trevor Linden, dvojka draftu NHL z roku 1988 a bývalý dlhoročný kapitán tímu, ktorý okrem iného ako jediný kanadský hráč prekonal Dominika Haška v Nagane. Pred 16 rokmi ukončil kariéru, ale na svoj milovaný klub nikdy nezabudol.

Fotografia týždňa

Toronto sa veľmi snažilo, v sérii s Bostonom prehrávalo 1:3 a vyrovnalo na 3:3. Statočne bojovalo so zraneniami kľúčových hráčov Austona Matthewsa a Williama Nylandera, ale napokon to opäť nestačilo. Slávny klub vypadol v prvom kole už siedmykrát za posledných osem sezón.

Bohužiaľ, hráči Leafs v tejto sezóne skončili.
Bohužiaľ, hráči Leafs v tejto sezóne skončili.Profimedia

Pohľad Ladislava Šmída

"V nedeľu sa skončila nádherná sedemzápasová séria medzi Bostonom a Torontom. Klobúk dole pred Leafs. Čakal som, že Boston ju uzavrie skôr. Nie som ich veľkým fanúšikom, ale aj napriek tomu, že ich kľúčoví hráči boli zranení, mužstvo ťahalo za jeden povraz a mohlo to dopadnúť akokoľvek. Bolo dokonca jedno, či bol v bránke Joseph Woll, alebo Iľja Samsonov, obaja chytali veľmi dobre. Všetko to bolo o jednom góle, ktorý Pasta (David Pastrňák) strelil v závere.

Celá séria mu síce nesadla, dokonca ho kritizoval tréner Jim Montgomery, ale tak sa jednoducho správajú rozdieloví hráči. Nastúpia a strelia dôležitý gól. Toronto je známe tým, že strieľa veľa zásahov, no play-off je iná súťaž. Hrá sa na doraz a ani strelci nemajú na ľade toľko priestoru. Je to boj o každý centimeter ľadu.

Boston sa stretne s Floridou a nebude to ľahké. Myslel som si, že Tampa narobí Panterom v prvom kole problémy, no nestalo sa tak. Je to rovnaký tím ako pred rokom, dokonca ešte lepší. A to boli vo finále... Nemajú veľa slabín. Skvelý útok, výborná obrana a naozaj dobrý brankár."